Renk Uzayları (CMYK, RGB, HSV, YUV)

Renk Uzayı

Renk çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle bu renkleri gruplama ihtiyacı doğmuştur bu renkleri gruplamak ve standartlaştırmak için renk uzayı (color space) kavramı ortaya çıkmıştır.  Her renk uzayı, renk kümesini tanımlamak için kendine özgü bir yapıya sahiptir. Örneğin siyah beyaz bir görüntüyü dijitalleştirmek için çok fazla kavrama gerek yoktur. Görüntü siyah ve beyaz olmak üzere 2 adet değişkene sahiptir. 300×300 boyutunda dijital siyah beyaz bir görüntü dijitalleştirilip renklendirilirken, 300×300 boyutunda bir dizi oluşturulur. Renklendirme işlemi için ise 2 adet değişken olduğu için 1 ve 0 yeterlidir. Fakat renkli bir resim üzerinde farklı renk tonları olacağı için 1 ve 0 ile bu görüntüyü tanımlamak yetersiz olacaktır. Bu farklı durumlar için çeşitli renk uzayları belirlenmiştir. En çok kullanılan ve kitap boyunca yer alacak örneklerde de kullanılan renk uzaylarına göz atalım.

22

  • RGB Renk Uzayı: Bu renk uzayı Red Green Blue yani kırmızı, yeşil ve mavi renklerin baş harfi ile adlandırılmıştır. Renkler bir küp olarak tanımlanır bu tanımla sayesinde 3 değişkenli bir dizi elde edilir. Bu dizi elemanları olan hücreler yani pikseller, bir rengi tutabilmek için 3 renk olan kırmızı, yeşil ve mavinin belirli yoğunlukta karıştırılması ile elde edilen renk kodunu tutarlar.

19

  • HSV Renk Uzayı: HSV Hue, Saturation, Value yani renk özü, doygunluk ve parlaklık olarak adlandırılmıştır. Anlaşıldığı üzere renk tanımlamalarını bu üç kavrama göre gerçekleştirir.

 20

  • CMYK Renk Uzayı: Cyan, Magenta, Yellow, Key rengin kısaltmasıdır. Buradaki key siyah rengi temsil etmektedir. CMYK renk uzayı, dijital renk tanımlamaları için belirtilen bu dört rengi karıştırarak yapmaktadır.

 21

CMYK Renk Uzayı
  • YUV Renk Uzayı: Y Luminance, U Chrominance1, V Chrominance2 kısaltmasıdır. Y siyah – beyaz U ve V ise mavi tabanlı renklilik ve kırmızı tabanlı renkliliği temsil eder. Renkler bu üç kavram ile temsil edilerek oluşturulurlar.

23

Bizim için dijital görüntü işlemede en önemli olan renk uzaylarını tanımladık. Diğer renk uzaylarına ise OpenCV ile renk uzayları arası dönüşümü konusunda kullandıkça değineceğim.