Dlib ile Makine Öğrenimi ve Görüntü İşleme – 1 Giriş

Bu yazıda Dlib kütüphanesi hakkında bilgiler verip kütüphanenin nasıl kurulabileceğine ve neler yapılabileceğine bakacağız.

Dlib Kütüphanesi

Dlib kütüphanesi C++ programlama dili ile geliştirilmiş ve 2002 yılından buyana geliştirilmeye devam eden içerisinde makine öğrenimi, derin öğrenme ve bilgisayarlı görü algoritmalarını barındıran açık kaynak kodlu bir kütüphanedir. C++ ve Python apisi sayesinde de Python programlama dili ile uygulama geliştirilebilmektedir. Farklı programlama dilleri ve platformlar içinde wrapper’ları geliştirilmiştir. Dlib OS X, MS Windows, Linux, Solaris, BSD ve HP-UX işletim sistemlerini desteklemektedir, ayrıca Raspberry, Tinkerboard gibi gömülü donanımlar veya Android, IOS mobil platformlar üzerinde çalışabilmektedir. Örnekleri Python programlama dili ile geliştireceğiz.

Dlib İçerisinde Yer Alan Başlıca Algoritma ve Yöntemler

SVM, RLS, K-Means, CNN, DNN, ANN, SMO gibi makine öğrenimi algoritmaları, SURF, HOG, FHOG, Renk Uzayı Dönüşümleri gibi görüntü işleme algoritmaları ve yöntemleri, Thread fonksiyonları, sayısal hesaplama fonksiyonları ve bunların yanında network, gui fonksiyonlarını barındırmaktadır. Bizim için önemli olanlar ise makine öğrenimi ve görüntü işleme algoritmaları.

Kurulum

Anaconda dağıtımını kullanıyorsanız aşağıdaki şekilde paket yöneticisi ile binary halini indirebilirsiniz.

conda install -c menpo dlib

Manuel derleme yapmak için ise öncelikle kaynak kodu indirelim,

http://dlib.net/files/dlib-19.9.zip

arından işletim sisteminize uygun cmake aracını indirin ve cmake path’ini sisteme ekleyin,

https://cmake.org/download/

Windows kullanıyorsanız kurulum sonunda cmake yolunun sisteme eklenmesi ile ilgili bir uyarı göreceksiniz, bunu onaylayarak devam ederseniz ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Kullandığınız paket yöneticisi OpenCV kütüphanesini sisteminize kurun.

pip install opencv-python

veya conda ile,

conda install -c conda-forge opencv

 

Dlib kaynak kodunu çıkartın ve bu dizine gidin, setup.py dosyasını göreceksiniz. Bu dizinde aşağıdaki şekilde kurulumu başlatabilirsiniz. Pyhon ve cmake yollarının sisteme tanımlandığından emin olun.

python setup.py install --yes USE_AVX_INSTRUCTIONS

hata almadan derleme işlemi tamamlanırsa, dlib kullanıma hazır hale gelmiştir.